businewss.gr

Doom

Στο χώρο του gaming υπάρχει ένα franchise που έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία με χρυσά γράμματα στο χώρο των fps. Ο λόγος για το Doom της ID Software, ένα διαχρονικό βιντεοπαιχνίδι που πρωτοκυκλοφόρησε το 1993 και το έχουμε συναντήσει σε κάθε format. Από το SNES, το Atari Jaguar και το Game Boy Advance μέχρι το Panasonic 3DO, το Sony PlayStation και προφανώς το PC. Η λίστα των format είναι προφανώς αναρύθμιτη, όμως ποιος θα το φανταζόταν ότι σε αυτή τη λίστα θα έρθουν προστεθούν και τα… κύτταρα E.Coli (!)

Ναι, ορθά διαβάσατε. Πιο συγκεκριμένα η Lauren “Ren” Ramlan, επιστήμονας του MIT δημοσιέυσε το επίμαχο video, το οποίο δείχνει το Doom να τρέχει σε κύτταρα. Όπως δηλώνει η ίδια, το επίτευγμά της ήταν πέραν των προσδοκιών της και όπως φαίνεται στο βίντεο, το έφερε εις πέρας με αξιοσημείωτο τρόπο!

Το γεγονός ότι το παιχνίδι μπορεί να τρέξει σε κύτταρα E.coli αποτελεί τεράστιο επίτευγμα. Η Ramlan εξηγεί ότι πέτυχε αυτό το εγχείρημα εφαρμόζοντας προηγούμενες έρευνες, οι οποίες είχαν κάνει εγκεφαλικά κύτταρα να παίζουν Pong. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχουν ήδη αποκτηθεί από την επιστημονική κοινότητα, η Ramlan κατάφερε να μετατρέψει μεμονωμένα κύτταρα σε μια συστοιχία που λειτουργούν ως ξεχωριστά pixel, φωτίζοντας το μοτίβο των πλαισίων του Doom χρησιμοποιώντας μια φθορίζουσα πρωτεΐνη.

Στη συνέχεια, η Ramlan συνδύασε το επίτευγμά της με ένα γενετικό σύστημα που εκτελεί κώδικα Python, επιτρέποντας στα κύτταρα να δημιουργήσουν φως, προκειμένου να αναδειχθεί το Doom. Συνολικά χρειάστηκαν 70 λεπτά για να παράγουν φως τα κύτταρα και επιπλέον 8 λεπτά για να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ramlan, για να ολοκληρώσει κάποιος το Doom με αυτόν τον ρυθμό, στα κύτταρα E.coli θα απαιτούνταν περίπου 600 χρόνια.

Το video: