Επενδυτικά έργα στον τομέα της Ενέργειας που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026, θα χρηματοδοτήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Έχοντας διπλασιάσει, τουλάχιστον, τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους στην Ενέργεια και κατευθύνοντας τα νέα δάνεια με αυξανόμενο ρυθμό στις ανανεώσιμες πηγές, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα επιπλέον ισχυρό επενδυτικό ατού, όπως διαπιστώνεται κατά τις επαφές τους με τους επενδυτές. Λόγω των προοπτικών που έχουν ανοίξει αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, τόσο λόγω της γεωστρατηγικής θέσης και του κλίματός της, όσο και λόγω της δημοσιονομικής της σταθερότητας και της επενδυτικής βαθμίδας, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο. Οι τελευταίοι αναγνωρίζουν τα βήματα προόδου της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας και η χώρα έχει μπει στο κάδρο των συζητήσεων ώστε να αποτελέσει μελλοντικά περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, διοχετεύοντας στην Κεντρική Ευρώπη καθαρή ενέργεια.
Όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωσταντίνος Βασιλείου, σήμερα στην Ελλάδα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή εξάρτηση αλλά και ο περιφερειακός ενεργειακός ανταγωνισμός. Τα επενδυτικά έργα στον τομέα της Ενέργειας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 8,3 δισ. σε βάθος τριετίας.
Οι τράπεζες είναι σε θέση να στηρίξουν χρηματοδοτικά την ενεργειακή μετάβαση τόσο από άποψη ρευστότητας, όσο και κεφαλαίων. Το πολύ θετικό στην τρέχουσα συγκυρία είναι οι πόροι του RRF που δίνουν μία πρωτοφανή ευκαιρία μέσω του Πράσινου Πυλώνα, στον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων ενέργειας με τις τράπεζες να έχουν συμβάλλει καταλυτικά και αποτελεσματικά στην απαιτητική άσκηση της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου από τους επενδυτές. Σε συνδυασμό και με τα αναπτυξιακά προγράμματα των EAT και EIB που υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων επιταχύνεται η εθνική προσπάθεια για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.
Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλείου, τα είδη των έργων στον τομέα της Ενέργειας αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν:
Έργα ΑΠΕ: H Ελλάδα καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις παγκοσμίως στη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο παραγόμενο ενεργειακό μείγμα της χώρας ξεπέρασε το 48% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2023. Πληθώρα έργων ΑΠΕ έχουν υλοποιηθεί, ακόμα περισσότερα είναι στο πλάνο ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η έρευνα για την κατασκευή πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. H Eurobank, εν προκειμένω, ηγείται στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων, όπως είναι π.χ. η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη ισχύος 550MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα υποστηρίζει χρηματοδοτικά και έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1GW και προϋπολογισμού περίπου 750 εκατ. που υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε συνεργασία με την RWE.
Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας: H ανάπτυξη των ΑΠΕ συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης με ικανοποιητική δυναμικότητα για την καλύτερη αξιοποίηση και απορρόφηση της πλεονάζουσας ενέργειας και την ευστάθεια του συστήματος. Η υλοποίηση αυτών των έργων είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα και ήδη βλέπουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζει στα έργα αποθήκευσης ενέργειας, είτε αυτά αφορούν μπαταρίες/συσσωρευτές ενέργειας είτε σταθμούς αποθήκευσης και συστήματα αντλησοταμίευσης. H Eurobank χρηματοδοτεί το κομβικής σημασίας έργο τόσο για τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη που είναι ο σταθμός αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατ. των οποίων τα 500 εκατ. προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για μία καινοτόμα χρηματοδοτική συναλλαγή που καταδεικνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν την τεχνογνωσία να σχεδιάζουν και να υλοποιούν σύνθετες και πρωτοποριακές συναλλαγές.
Έργα υποδομών δικτύου: H αναβάθμιση των δικτύων και η συνδεσιμότητα αυτών είναι επίσης μέγιστης σημασίας για να μπορούν να υποστηρίξουν όλο το φάσμα της ηλεκτροπαραγωγής. Η ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο θα επιτρέψουν ένα πιο αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Υλοποιούνται πολλά έργα αναβάθμισης σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και διάφορα στάδια εξέλιξης που αφορούν σε έργα ανάπτυξης και επέκτασης δικτύου, ενίσχυσης, αντικατάστασης, ανακαίνισης δικτύου και εκσυγχρονισμού υποδομών.
Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης: Βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό έργο ΑΡΙΑΔΝΗ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και χρηματοδοτεί η Eurobank, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. είναι δανειακά κεφάλαια. Επίσης, αρκετά έργα διεθνών διασυνδέσεων μελετώνται για να ξεκινήσουν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον και έχουν πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, GREGY (Ελλάδα – Αίγυπτος), ο αγωγός EastMed και άλλα. Με αυτά τα έργα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο με τη δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος.
Έργα Φυσικού αερίου (μεταβατικό καύσιμο): Υλοποιούνται έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου και στη Δυτική Ελλάδα. Το σημαντικό έργο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και νέα εργοστάσια φυσικού αερίου είναι μερικά από τα έργα που είναι σε εξέλιξη και θα τεθούν σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον. Η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, όπως το CCGT στην Κομοτηνή συνολικού προϋπολογισμού 325 εκατ. ευρώ, της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στη Βοιωτία ύψους 300 εκατ. και το CCGT στην Αλεξανδρούπολη εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. ευρώ είναι μερικά από τα σημαντικά έργα φυσικού αερίου. Επίσης, η χρηματοδότηση ύψους €580 εκ. στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ για την, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η συγχρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ στη ΔΕΣΦΑ για την υποστήριξη του προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας, καταδεικνύει το γεγονός ότι οι όροι χρηματοδότησης που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικοί και για τους διεθνείς επενδυτές, δεδομένης της ιδιοκτησιακής σύνθεσης των εταιρειών αυτών και της επιλογής τους να αντλήσουν κεφάλαια από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Πηγή: insider.gr