businewss.gr

Η Forever 21 υπέβαλε για δεύτερη φορά αίτηση προστασίας λόγω πτώχευσης σε αναμονή κλεισίματος των καταστημάτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι αυτή η αλυσίδα ταχείας μόδας δεν άντεξε τον ανταγωνισμό από κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Shein και η Temu, στις οποίες προσάπτει την πτώση της.

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει εκπτώσεις εκκαθάρισης σε περισσότερα από 350 καταστήματα, ελπίζοντας να βρεθεί αγοραστής. Παρότι η επιχειρησιακή της δομή στις ΗΠΑ οδηγείται σε πλήρη ρευστοποίηση, το όνομα Forever 21 θα συνεχίσει να υφίσταται υπό τη διαχείριση της Authentic Brands Group.

Ο ρόλος των Shein και Temu στην πτώχευση

Ο Stephen Coulombe, συν-επικεφαλής της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, τόνισε ότι η Forever 21 επηρεάστηκε «υλικά και αρνητικά» από την εκμετάλλευση της φορολογικής εξαίρεσης “de minimis” από τις Shein και Temu, εξαίρεση που επιτρέπει την αποστολή αγαθών αξίας κάτω των 800 δολαρίων στις ΗΠΑ χωρίς την επιβολή δασμών, προσφέροντας στους ανταγωνιστές της τη δυνατότητα να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές.

«Οι λιανοπωλητές που πληρώνουν δασμούς και φόρους για τα προϊόντα τους, όπως η Forever 21, έχουν υποστεί πλήγμα από αυτές τις πρακτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρά τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς αντιμετώπιση του ζητήματος, η κατάσταση παραμένει ίδια.

Ας σημειωθεί ότι το 2023, η Forever 21 προσπάθησε να ανταγωνιστεί τη Shein, συνάπτοντας συνεργασία μαζί της, όμως η πρωτοβουλία αυτή δεν απέδωσε, ενώ δεν συνέβαλε στην αλλαγή των ρυθμίσεων για την εξαίρεση “de minimis”. Η αδυναμία της εταιρείας να διατηρήσει την παραδοσιακή πελατειακή της βάση και οι οικονομικές της απώλειες οδήγησαν στην απόφαση πτώχευσης.

Η οικονομική κατάρρευση της Forever 21

Η εταιρεία καταφέρνοντας να βγει από την πρώτη της πτώχευση το 2019, ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία, την άνοδο του πληθωρισμού και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τα τελευταία τρία οικονομικά έτη κατέγραψε ζημίες άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο το 2024 είχε απώλειες 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2025, οι ζημίες της θα ξεπεράσουν τα 180 εκατομμύρια δολάρια.

Το χρέος της εταιρείας ανέρχεται σε 1,58 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε προμηθευτές ένδυσης, κυρίως από την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Παρότι επεδίωξε χαμηλότερα ενοίκια δεν κατάφερε να αποτρέψει τη χρεοκοπία.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό σήμα της εταιρείας θα συνεχίσει να υπάρχει μέσω της Authentic Brands Group, ενώ το διεθνές δίκτυο καταστημάτων και η ηλεκτρονική παρουσία της αναμένεται να παραμείνουν ενεργά. Σύμφωνα με τον Jarrod Weber, πρόεδρο της Authentic Brands Group, η Forever 21 βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων συνεργατών για την ανανέωση του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Η Forever 21 μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες fast fashion, με ετήσια έσοδα στο παρελθόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια και προσωπικό 43.000 εργαζομένων, σήμερα λόγω των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών και του σκληρού ανταγωνισμού από τις Shein και Temu έχει καταρρεύσει οικονομικά, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής στον χώρο της ταχείας μόδας.